Kilka słów o nas

Od 2008 r. prowadzimy gospodarstwo rolne Mleczna Droga w gminie Wąwolnica, pomiędzy Nałęczowem i Kazimierzem Dolnym. Zainspirowani ideą rolnictwa biodynamicznego, rozwijamy nasze gospodarstwo w kierunku samowystarczalnego organizmu, harmonijnie łączącego hodowlę zwierząt, uprawę ziemi i produkcję najwyższej jakości nabiału zgodnie ze standardami ekologicznymi w zakresie uprawy ziemi i utrzymania zwierząt.

Nasze gospodarstwo

Gospodarstwo skoncentrowane jest na hodowli krów rasy Jersey i pozyskiwaniu mleka na bazie naturalnych pasz, produkowanych w większości w gospodarstwie. Krowom staramy się zapewnić jak najlepsze warunki życia. Małe stado liczące do 14 dorosłych krów mlecznych żyje w oborze wolnostanowiskowej, ze swobodnym dostępem do wybiegu przez cały rok. Cielęta przez minimum miesiąc wychowują się z matkami. W sezonie pastwiskowym od maja do października krowy wypasają się na pastwiskach i dostają zróżnicowane mieszanki świeżych zielonek przywożonych z pobliskich pól. W zimie podstawą żywienia, poza śrutą z mieszanki zbóż jest siano i sianokiszonki z traw, koniczyn i mieszanek roślin pastewnych.

Bazą do naszych produktów jest najwyższej jakości mleko od hodowanych przez nas krów i mleko pozyskiwane od  współpracującego z nami pobliskiego gospodarstwa, które spełnia dobre standardy hodowli krów tj. dostęp krów do pastwiska i świeżych zielonek w okresie pastwiskowym, zróżnicowane, naturalne pasze zimowe, troska i dbałość o zwierzęta i ich naturalne potrzeby, wysoka higiena pozyskiwania mleka.

Mleczarnia

W niewielkiej rzemieślniczej mleczarni produkujemy jogurty i sery. Codzienny proces produkcji odbywa się dzięki pracy stałego,  zgranego zespołu pracowników. Wszystkie  nasze produkty wolne są od środków konserwujących oraz sztucznych dodatków smakowych. Jesteśmy legalnym producentem żywności, działamy na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa o Produkcji Marginalnej Ograniczonej, Lokalnej. Podlegamy nadzorowi Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Jogurty

Jogurt naturalny to wyłącznie mleko krowie pasteryzowane oraz kultury bakterii – nie dodajemy mleka w proszku ani innych stabilizatorów a mimo to ma on gęstą, kremową konsystencję, z wyjątkową śmietanką na wierzchu. Na bazie jogurtu naturalnego wytwarzamy jogurty smakowe, do których dodajemy prawdziwe owoce, poza sezonem mrożone, o ile to możliwe z lokalnych sprawdzonych źródeł. Jogurty słodzone są cukrem trzcinowym.

W naszej ofercie znajdują się jogurty smakowe: jogurt waniliowy, jogurt cytrynowo-miodowy, jogurt z tradycyjnymi owocami jak maliny, truskawki, czarne porzeczki, wiśnie oraz jogurty sezonowe: pomarańczowo-imbirowy, cynamonowo-jabłkowy, z kwiatem z czarnego bzu, śliwkowo-goździkowy, rabarbarowo-imbirowy.

Sery

W naszej ofercie posiadamy kilka gatunków serów wytwarzanych na bazie mleka od naszych krów rasy Jersey. Ze względu na ograniczoną rzemieślniczą produkcję i surowiec najwyższej jakości, charakteryzują się wyjątkowo naturalnym smakiem i zapachem. Polecamy świeże sery okrągłe, ser grecki w oliwie z chilli i ziołami, intensywny camembert oraz dojrzewający cheddar.

Serek okrągły świeży. O delikatnym, świeżym smaku i lekkiej konsystencji przygotowany przy użyciu podpuszczki wegetariańskiej. Świetnie smakuje na śniadanie podany na grzankach z żytniego chleba. Występuje w dwóch wersjach: naturalny i z zielonym pieprzem.

Ser camembert. Okrągły ser dojrzewający z porostem białej pleśni wywołanym szczepem bakterii Penicillum Camembertii. Ser ma intensywny, dojrzały smak i zapach. Doskonały na desce serów w towarzystwie orzechów, winogron i wytrawnego wina.

Ser grecki w oliwie. Ser z mleka krowie, inspirowany grecką fetą, podany w słoiczku, z oliwą, czosnkiem, chili i ziołami. Doskonały jako szybka przekąska a dodany do warzyw szybko zamieni je w wykwintną sałatkę 

Ser twardy cheddar. Ma charakterystyczny, lekko słonawy i kwaskowaty smak, nabierający intensywności w procesie dojrzewania. Ser robimy z niepasteryzowanego  mleka krowiego według receptury sera cheddar. 

Zobacz wszystkie nasze produkty